Pizza cztery sery

   Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki do pizzy, typu 00
  • 3 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • około 100-150 ml ciepłej wody
  • około 100 g Bułki Tartej Wrocławskiej

Sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • gorgonzola
  • mozzarella
  • parmezan
  • ricotta albo mascarpone
  • Grzanki ziołowe
  • listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do maki, zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać oliwę, wyrobić gładkie ciasto.
  2. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Pomidory włożyć do garnuszka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę cukru. Całość gotować, aż sos się zredukuje.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć sery (poza gorgonzolą). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury, piec około 10 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć gorgonzolę, posypać grzankami i listkami bazylii.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji