Zupa krem z cebuli z Groszkiem ptysiowym

                                                                    Składniki:  

  • 1 kg białej cebuli
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 120 g serka mascarpone
  • Groszek ptysiowy do podania
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę. Smażyć, mieszając, aż stanie się miękka i lekko skarmelizuje.
  2. Wówczas przełożyć ją do garnka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion, dodać tymianek. Gotować około 25 minut.
  3. Zdjąć z ognia zblendować. Dodać serek mascarpone, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  4. Nałożyć do miseczek, podawać z Groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.