Panierowana dynia z sosem orzechowym

                                                                    Składniki:  

  • ½ główki dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 jajka
  • Około 150 g Bułki Tartej Wrocławskiej
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Natka pietruszki

Sos orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki harrisy (lub posiekana papryczka chilli lub papryka w proszku ostra)
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10 minut w temp. 200°C. 
  2. Zdjąć z blaszki, zanurzyć w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie lub zapiec w piekarniku na złoty kolor.     
  3. Wszystkie składniki na sos wmieszać. Podawać z dynią. Całość posypać natką pietruszki.         

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.