Wegański burger z Panierem z ciecierzycy

Składniki:

Burgery

  • 2 żółte upieczone buraki
  • Panier z ciecierzycy
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pęczek szczypiorku
  • świeża kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • przyprawy: kumin mielony, sól, pieprz

Sos

  • garść suszonych śliwek
  • 1 szklanka cydru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Do podania

  • świeże warzywa
  • bułka

Przygotowanie:

  1. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj starte na grubych oczkach buraki, posiekany czosnek, kolendrę, szczypiorek, sos sojowy, przyprawy oraz 2 łyżki Panieru z ciecierzycy, po czym całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Z masy uformuj burgery, a następnie obtocz je w Panierze z ciecierzycy. Tak przygotowanie burgery usmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Śliwki na sos pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondelka razem z pozostałymi składnikami na sos.
  4. Całość porządnie zagotuj, a następnie zblenduj na gładki sos.
  5. Gotowego burgera podawaj w bułce z dodatkiem sosu oraz świeżych warzyw.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.