Tosty z awokado, brokułowymi falafelami i marynowaną rzodkiewką

Składniki:
  • około 8-10 sztuk Sucharków bez dodatku cukrów
  • 500 g brokułu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 awokado
  • 6-7 sztuk rzodkiewek
  • 100 ml octu (ryżowego lub jabłkowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • Sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wodę, ocet i cukier wymieszać. Dodać do nich rzodkiewki, odstawić na około 30 minut.
  2. Brokuł ugotować (z łodygą) na miękko. Zmiksować wraz z cebulą. Doprawić solą, pieprzem, dodać jajko, wymieszać.
  3. Z powstałej masy uformować małe kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka można do niej dodać Bułki Tartej Wrocławskiej lub Panieru z ciecierzycy).
  4. Usmażyć na oliwie, na złoty kolor.
  5. Awokado obrać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem.
  6. Nałożyć pastę na podgrzane na suchej patelni Sucharki, położyć kilka plasterków rzodkiewki, na wierzchu ułożyć usmażone falafele.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.