Świąteczne dewolaje z kurczaka z pomarańczą i żurawiną

                                                                    Składniki: 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 pomarańcze
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • Sól, pieprz, papryka w proszku słodka
  • Około 200 g Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 2 jajka
  • Oliwa do smażenia
 

 

Przygotowanie:

  1. Żurawinę włożyć do garnuszka, dodać sok z ½ pomarańczy i cukier. Smażyć około 10 minut.
  2. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki (sok zachować).
  3. Pierś z kurczaka pokroić na pół tak, aby powstały nam 4 kawałki. Każdy rozbić na cienko. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  4. Ułożyć kilka małych kawałków masła, kilka cząstek pomarańczy i zwinąć dewolaje.
  5. Panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor.
  6. Następnie przełożyć na blaszkę, wlać sok i pozostałe cząstki pomarańczy. Piec w temp. 190 °C przez około 20 minut.
  7. Przełożyć na talerz, podawać z przygotowaną wcześniej żurawiną.

Las cookies nos permiten ofrecer nuestros servicios. Al utilizar nuestros servicios, aceptas el uso que hacemos de las cookies. Más información.