Steki z kapusty

                                                                    Składniki:  

  • główka białej kapusty
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Sól, pieprz
  • Grzanki czosnkowe

Sos:

  • 5 łyżek pasty tahini
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pastę miso, cukier, ocet, oliwę i czosnek wymieszać. Kapustę pokroić na plastry (steki) – z jednej główki wyjdą 3-4 steki. Każdy oprószyć solą i pieprzem.
  2. Posmarować pastą miso. Smażyć z dwóch stron, na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie i się skarmelizuje.
  3. Wszystkie składniki na sos wymieszać, polać nimi usmażone steki z kapusty. Posypać obficie grzankami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.