Sernik na zimno z białą czekoladą

Składniki: 
 
  • Galaretka truskawkowa lub malinowa + 300 ml gorącej wody do rozpuszczenia
  • 50 g Biszkoptów wrocławskich
  • 1 kg sera sernikowego w wiaderku
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 35 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
  • Opcjonalnie: 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, dodać cukier puder, wymieszać.
  3. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę (opcjonalnie także wiórki kokosowe), wymieszać. Odstawić masę do ostudzenia.
  4. Na dno tortownicy wyłożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć tężejącą masę sernikową. Wyrównać, wstawić do lodówki na około 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
  5. Z galaretki wyciąć małe serduszka (najlepiej za pomocą foremki do ciasteczek). Udekorować nimi wierzch sernika.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.