Rollsy z morelami

                                                                    Składniki:  

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg moreli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • Grzanki pszenne
  • Jajko + 2 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać ciepłe mleko, wbić jajka i wymieszać ciasto. Na koniec dodać roztopione masło, wyrabiać ciasto około 10 minut.
  2. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  3. Morele pokroić w kostkę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek. Nałożyć morele, zwinąć w rulon. Pokroić na plastry – rollsy.
  5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wierzch posypać grzankami pszennymi.
  6. Piec w temp. 180°C przez około 18 minut (na złoty kolor).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.