Pulpeciki z kalafiora na hummusie, z pieczonymi pomidorkami, szynką dojrzewającą i rukolą

                                                                    Składniki:  

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 300 g hummusu
  • około 500 g pomidorków koktajlowych/cherry
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Kalafior ugotować, poszatkować w malakserze, lub częściowo posiekać nożem, a częściowo zblendować blednerem.
  2. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami w proszku. Dodać jajka i Bułkę Tartą Wrocławską, wymieszać.
  3. Uformować z masy kulki, ułożyć je na papierze do pieczenia, skropić lekko oliwą, piec w temp. 180 °C przez około 25 minut, na złoty kolor.
  4. Pomidorki włożyć do brytfanki, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Piec w temp. 220 °C przez około 15 minut.
  5. Na talerz wyłożyć hummus, dodać rukolę, ułożyć plastry szynki, upieczone pomidorki i pulpety z kalafiora.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.