Podpłomyki z pastą z brokułu

                                                                    Składniki:  

Podpłomyki:

  • 250 g mąki pszennej
  • około 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 czerwona cebula + zalewa (100 ml gorącej wody, 5 łyżek octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli)
  • Grzanki ziołowe
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w plastry. Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, dodać cebulę. Odstawić na minimum godzinę.
  2. Ze składników na podpłomyki zagnieść ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  3. Brokuł ugotować, zblendować z czosnkiem i orzechami, doprawić solą i pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron.
  5. Posmarować pastą z brokułu, posypać pokruszonym serem feta, na wierzch nałożyć cebulę, posypać Grzankami ziołowymi.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.