Panierowany kalafior curry z indyjską raitą

Składniki:
  • kalafior (około 500 g)
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 2-3 jajka
  •  200 g Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 300 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • połówka długiego zielonego ogórka
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jogurt grecki, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w półplasterki ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać.
  2. Dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny do smaku, przełożyć do miseczki.
  3. Kalafior rozdzielić na różyczki, ugotować na parze al dente.
  4. Następnie włożyć do miski, dodać pastę curry i wymieszać tak, aby kalafior pokrył się pastą.
  5. Jajka rozkłócić widelcem, maczać w nich różyczki kalafiora, następnie panierować w Bułce Tartej Wrocławskiej i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
  6. Odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z raitą.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.