Panierowane mięsne pupleciki na puree z dyni

                                                                    Składniki:  

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g zielonego groszku
  • Około 100 panieru z ciecierzycy
  • 300 g dyni hokkaido
  • Słodka i ostra papryka w proszku
  • Czosnek suszony w proszku
  • Oliwa

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę dynię, doprawić solą, pieprzem i paprykami w proszku oraz suszonym czosnkiem. Podsmażyć 4-5 minut.
  2. Następnie wlać trochę wody, przykryć garnek i całość dusić do momentu, aż dynia zmięknie (około 15-20 minut). Zmiksować na gładkie purre. 
  3. Pomidorki wyłożyć do naczynia do zapiekania, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec w temp. 200°C przez około 15 minut. 
  4. Ugotować zielony groszek.
  5. Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać, uformować kulki. Obtoczyć w Panierze z ciecierzycy i usmażyć na złoto.
  6. Na talerz wyłożyć purre z dyni, upieczone pomidorki, usmażone pulpeciki i posypać ugotowanym groszkiem. 

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.