Naleśnikowe sakiewkiz jabłkami panierowane z bułce tartej i cynamonie

Składniki: 
 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Około 2 szklanki mleka
  • Około 1 – 1 ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Farsz:

  • 4-5 sztuk dojrzałych, miękkich jabłek
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • Około ½ szklanki cukru trzcinowego

Posypka:

    • ½ szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio
    • ½ szklanki cukru trzcinowego
    • 1-2 łyżeczki cynamonu
    • Około 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą, odstawić na 15 minut.
  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać cukier i cynamon i całość dusić na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną.
  3. Masło rozpuścić na patelni, dodać Bułkę Tartą Wrocławską Bio, podsmażyć aż bułka się zrumieni. Dodać cynamon i cukier, wymieszać, ostudzić.
  4. Z przygotowanego ciasta smażyć naleśniki, smarować jabłkami, zwijać tak, jak krokiety i jeszcze gorące obsypać w cynamonowej posypce.
  5.  

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.