Świąteczny deser "trifle" z piernikowymi Biszkoptami, warstwą bakaliową i pomarańczową

Składniki:
  • około 100-150 g Biszkoptów Wrocławskich bez dodatku cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika + 50 ml ciepłej wody
  • 200 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • puszka brzoskwiń
  • 1 dojrzała pomarańcza
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • około 100 g kandyzowanych owoców, np. ananasa
  • około 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę obrać, oddzielić miąższ od białych błonek.
  2. Brzoskwinie oraz miąższ z pomarańczy zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Galaretkę rozpuścić w 50 ml wody, wymieszać z musem z owoców, a następnie schłodzić w lodówce.
  4. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem.
  5. Posiekane orzechy wymieszać z kandyzowanymi owocami.
  6. Przyprawę do piernika zalać wodą, a następnie namoczyć w niej połamane na połówki lub mniejsze cząstki Biszkopty Wrocławskie bez dodatku cukrów.
  7. Ułożyć je na dnie wysokich szklanek.
  8. Wsypać mieszanką z orzechami, wyłożyć warstwę z serka mascarpone, a następnie tężejącą warstwę pomarańczową.
  9. Wierzch udekorować porcją mascarpone i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.