Łosoś w sosie pomidorowo - beszamelowym

   Składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • Grzanki pszenne
  • listki bazylii

Sos pomidorowy:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka czosnku suszonego w płatkach
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, chilli, szczypta cukru

Beszamel:

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, pieprz biały, sól, płatki drożdżowe nieaktywne

 

  •  

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Wlać passatę, dodać czosnek i przyprawy, całość gotować, mieszając, aż sos się zredukuje.
  3. Masło rozpuścić w garnuszku, wsypać mąkę, podsmażyć, następnie wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Dodać przyprawy, wymieszać.
  4. Wylać sos beszamelowy na spód brytfanki, rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę, wylać sos pomidorowy, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojonego łososia, doprawionego solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut.
  6. Wyjąć z piekarnika, obficie posypać grzankami pszennymi, udekorować listkami bazylii.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.