Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • 3-4 gałązki rabarbaru
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej

Kruszonka:

  • 80 g bułki tartej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasta zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 40 minut.
  2. Rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Posypać ciasto 3 łyżkami Bułki Tartej Wrocławskiej.
  3. Truskawki i rabarbar pokroić w kawałki. Wymieszać z cukrem trzcinowym. Wyłożyć na ciasto.
  4. Bułkę Tartą Wrocławską, masło i cukier rozetrzeć w palcach, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta.
  5. Piec w temp. 180ºC przez około 45 minut (na złoty kolor).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.