Krem pieczarkowy zapiekany z grzankami ze Skorporów

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • 1 opakowanie skorporów czosnkowych
  • tarty ser żółty
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Następnie dodaj posiekane pieczarki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – podsmaż przez około 10 minut.
  2. Całość zalej bulionem, dopraw i gotuj przez około 30 minut, następnie zblenduj na gładki krem i dodaj śmietankę.
  3. Zupę przełóż do kokilek, połóż skorpory posypane żółtym serem i zapiecz w piekarniku (200 stopni/ 7 minut).
  4. Przed podaniem zupę możesz dodatkowo udekorować keksem jogurtu.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.