Kotlet schabowy z sosem aioli

   Składniki

Kotlety:

  • 500 g schabu bez kości
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka Bułki tartej wrocławskiej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Puree z kalafiora:

  • główka kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz biały, czosnek granulowany, sok z cytryny do smaku

Sos aioli:

  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ogórki konserwowe
  • opcjonalnie kiełki słonecznika

Sałatka:

  • roszponka
  • posiekana sałata lodowa
  • ogórek pokrojony w słupki
  • sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa do smaku

 

  •  

Przygotowanie:

  1. Schab pokroić na kotlety, każdy bardzo cienko rozbić. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w Bułce tartej wrocławskiej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
  3. Ugotować kalafior i zblendować z pozostałymi składnikami.
  4. Wymieszać składniki na sos aioli. Ogórki pokroić w kostkę.
  5. Wymieszać składniki na sałatkę i nałożyć do salaterki.
  6. Na talerz nałożyć puree z kalafiora, ułożyć usmażone kotlety schabowe, na wierzch nałożyć sos aioli, posypać ogórkami i dodać kiełki słonecznika.
  7. Podawać z sałatką.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.