Kotleciki jajeczne w ziołowej panierce z bułki tartej z bajglem, majonezem wasabi i rukolą

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio + około 1/3 szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • rukola
  • szczypiorek 
  • bajgiel
  • po 1 łyżeczce oregano, papryki w proszku słodkiej i ostrej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Trzy jajka ugotować na twardo. Włożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Dodać do nich posiekany szczypiorek, dwie łyżki bułki tartej, wbić jedno surowe jajko, doprawić solą i pieprzem.
  2. Masę wymieszać, a następnie uformować z niej kotleciki (3-4 niewielkie sztuki).  
  3. Do 1/3 szklanki Bułki Tartej Wrocławskiej Bio dodać oregano, paprykę w proszku i wymieszać.
  4. Obtoczyć w bułce kotleciki, następnie smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.
  5. Jogurt grecki, majonez i pastę wasabi wymieszać.
  6. Bajgiel przekroić, podgrzać na suchej patelni, nałożyć na niego porcję rukoli, usmażony kotlet jajeczny, polać sosem wasabi, posypać szczypiorkiem i przykryć górną warstwą bułki.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.