Kofty z chlebkami naan

                                                                    Składniki:  

Składniki na kofty:

  • 450 g mięsa z szynki 

  • 2 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej

  • pół małej cebuli 

  • 4 średnie ząbki czosnku

  • kawałek świeżego imbiru – 3 cm

  • garść natki pietruszki

  • łyżka oleju

  • przyprawy: po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki; po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki; po 1/3 łyżeczki cynamonu i kuminu (kminu rzymskiego)

 

Chlebki naan: 

  • 2 ząbki czosnku

  • 280 g mąki pszennej

  • 60 g mleka

  • 60 g jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kofty:

  1. Mięso zmielić, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przed praskę, pietruszkę posiekać. Dodać wszystko do mięsa. Doprawić przyprawami.
  2. Formować nieduże kulki, a potem je wydłużać i nabijać na patyczki. Można przygotować na grillu elektrycznym.

Chleb naan:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 8 części i z każdej za pomocą wałka formujemy płaskie okrągłe chlebki.
  2. Piekarnik ustawiany na 215 stopni °C, blachę wykładamy papierem i nagrzewamy.
  3. Mięso zmielić, cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przed praskę, pietruszkę posiekać. Dodać wszystko do mięsa. Doprawić przyprawami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.