Hummus z pieczonymi pomidorkami i groszkiem ptysiowym

Składniki:
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g Groszku ptysiowego

Przygotowanie:

  1. Pomidorki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić dwiema łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 10-15 minut.
  3. Ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz umieścić w naczyniu, zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
  4. Przełożyć na talerz. Na hummus położyć upieczone pomidorki, skropić oliwą, posypać obficie Groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.