Strona główna » FIT BATONY NA SPODZIE Z BISZKOPTÓW Z CZEKOLADĄ Z DAKTYLI I ORZECHAMI
Fit batony na spodzie z biszkoptów z czekoladą z
daktyli i orzechami
Składniki:
·400 g daktyli
·250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
·3 łyżki kakao
·100 g mleka w proszku
·około 150 g orzeszków ziemnych lekko posiekanych
·1 paczka Biszkoptów bez dodatku cukrów
·80-100 g gorzkiej czekolady + ½ łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Daktyle przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Odstawić na 10 minut.
Następnie dodać mleko w proszku, kakao, wymieszać i ponownie zagotować. Gorące zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy, wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć warstwę biszkoptów, następnie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Wierzch polać czekoladą rozpuszczoną z olejem kokosowym.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) do stężenia. Następnie wyjąć z blaszki, pokroić na batony.