KREM BORÓWKOWY Z KRUSZONKĄ Z SUCHARKÓW

                                                                    Składniki:  

  • herbatniki/ciasteczka maślane ok. 120g

  • jogurt naturalny 400 g

  • 150 g borówek

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 50 ml sosu czekoladowego

Kruszonka: 

  • pół opakowania Sucharków z mąką pełnoziarnistą

  • 50 g masła zimnego

  • 30 g cukru

  • 40 g mąki

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka wkładamy do woreczka strunowego i rozgniatamy za pomocą tłuczka. Przesypujemy do czterech szklanek i lekko dociskamy do dna. Polewamy rozpuszczoną czekolada. 
  2. Do rondelka wsypujemy borówki, dodajemy cukier i gotujemy. Czekamy aż owoce puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, powinno zgęstnieć. Odstawiamy do ostudzenia.
  3. 200 g jogurtu naturalnego układamy w naczyniach, tworząc kolejna warstwę.
  4. Pozostały jogurt mieszamy z ostudzonymi borówkami. Zostawiamy 1/4 szklanki płynu jaki powstał podczas gotowania owoców. 
  5. Do szklanek dodajemy warstwę jogurtowo borówkową, na koniec polewamy sokiem z borówek. 
  6. Sucharki miksujemy np. za pomocą blendera na pył.
  7. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i łączymy za pomocą dłoni tworząc kruszonkę.
  8. Wykładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Posypujemy nasz deser.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.