Cynamonki

                                                                    Składniki:  

  • 120 g masła

  • 80 g cukru trzcinowego

  • 3 łyżki panieru z ciecierzycy

  • 15 g cynamonu

 

Ciasto:

  • 250 g mleka
  • 40 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 80 g masła
  • 420 g mąki
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy masło dodajemy cukier, cynamon i panier z ciecierzycy.
  2. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.

Ciasto:

  1. Do rondelka wlewany mleko, dodajemy masło, cukier i droższe. Mieszamy aż się wszystkie składniki rozpuszczą. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w misce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt, równomiernie wykładamy nadzienie cynamonowe, wzdłuż dłuższego boku zostawiamy nieposmarowany masą margines ciasta, który smarujemy jajkiem. Zawijamy w rulon i kroimy na 15 kawałków. Układamy na dwóch blaszkach.
  3. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 min, po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 15 min.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.