Ciasto orzechowe

   Składniki

  • opakowanie Biszkoptów wrocławskich
  • 400 ml kakao na mleku

Krem:

  • 200 g masła
  • 400 ml mleka migdałowego lub krowiego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • mango, kaki, grejpfrut, posiekane orzechy

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka wymieszać z budyniem, pozostałe zagotować z cukrem, masłem orzechowym i solą.
  2. Wlać budyń, wymieszać, zagotować, ostudzić.
  3. Gdy masa będzie jeszcze lekko ciepła, ale nie gorąca, dodać do niej około 50 g masła, wymieszać do połączenia.
  4. Ostudzić masę całkowicie, a następnie zmiksować z masłem na puszysty krem.
  5. Biszkopty wrocławskie moczyć w kakao, układać warstwami w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładać kremem orzechowym. Schłodzić w lodówce.
  6. Wyjąć ciasto z blaszki, wierzch udekorować owocami i posypać orzechami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.