Chrupiące ziemniaczki Składniki: 1 kg ziemniaków5 łyżek oliwyparmezannatka pietruszkiPosypka z Bułki Tartej Wrocławskiej:5 łyżek bułki tartej2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej1 łyżeczka czosnku granulowanego½ łyżeczki papryki w proszku ostrej50 g tartego parmezanusól, pieprzDip pomidorowy:150 ml passaty pomidorowej3 łyżki ketchupu2 łyżki sosu Worcestershire2 ząbki czosnkupo ½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej1 łyżeczka cukru trzcinowegosól Przygotowanie:Wszystkie składniki na dip pomidorowy umieścić w garnuszku, gotować około 30 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić.Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować. Odcedzić, ostudzić. Obtoczyć w oliwie, a następnie w posypce z Bułki Tartej Wrocławskiej.Ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia tak, aby się nie stykały. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut aż staną się złociste i chrupiące.Tuż po upieczeniu posypać tartym parmezanem i natka pietruszki. Podawać z dipem pomidorowym. BANANOWE BATONIKI🍌🐵 SERNIK KOKOSOWY🥥 TORT NA WALENTYNKI ❤️ RED VELVET Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni ZUPA ŚMIETANOWANastępny wpisNastępne DIP SEROWO-ZIEMNIACZANY