Chrupiące ziemniaczki

                                                                    Składniki:  

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy
  • parmezan
  • natka pietruszki

Posypka z Bułki Tartej Wrocławskiej:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki w proszku ostrej
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Dip pomidorowy:

  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na dip pomidorowy umieścić w garnuszku, gotować około 30 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić.
  2. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować. Odcedzić, ostudzić. Obtoczyć w oliwie, a następnie w posypce z Bułki Tartej Wrocławskiej.
  4. Ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia tak, aby się nie stykały. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut aż staną się złociste i chrupiące.
  5. Tuż po upieczeniu posypać tartym parmezanem i natka pietruszki. Podawać z dipem pomidorowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.