Batony brownie z Mamutkami

   Składniki

Brownie:

  • 150 g masła
  • 200 g czekolady
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g Mamutków
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • Posiekane orzechy lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło, czekoladę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić.
  2. Wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, doprawić solą, wymieszać.
  3. Na koniec wsypać Mamutki, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temp. 180C przez około 25 minut. Wyjąć, ostudzić.
  5. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i masłem.
  6. Pokroić na podłużne batony, polać czekoladą, posypać orzechami lub czekoladą.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.