Babeczki drożdżowe z kruszonką z sucharków

                                                                    Składniki:  

Ciasto:

  • 35g świeżych drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej 

 

Wierzch:

  • 250-300g owoców, np. borówki i maliny
 

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

  • 3-4 łyżki pokruszonych Sucharków (5 szt. Sucharków)

Przygotowanie:

    1. Do miski przełożyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
    2. Na końcu dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
    3. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć je równomiernie do blaszki na muffiny wysmarowanej masłem. Ciasto nakładać do około 1/2 wysokości foremki i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Kruszonka:

    1. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego cukier i pokruszone sucharki, wymieszać.
    2. Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg. Na wierzch babeczek poukładać owoce i posypać je kruszonką.
    3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na 10-15 minut.
    4. Następnie wyjąć z niej babeczki, podważając je delikatnie nożem i odłożyć je do ostygnięcia.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.