Arancini ze szpinakiem i mozarellą w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 250 g ryżu arborio
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 60 g parmezanu
  • 12-16 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 1 jajko
  • 120 g Panieru z ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ryż opłukać na sitku.
  2. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju.
  3. Wsypać ryż, podsmażyć 30 minut.
  4. Następnie wlewać stopniowo po łyżce gorący bulion, mieszając gotować ryż aż nabierze konsystencji risotto.
  5. Wówczas dodać do niego szpinak, gotować 4 minuty.
  6. Zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  7. Ostudzić.
  8. Z chłodnej masy formować kulki, w środek każdej włożyć mozzarellę, panierować w jajku i Panierze z ciecierzycy.
  9. Smażyć na złoty kolor na głębokim oleju.
  10. Czosnek posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju.
  11. Dodać pomidory z puszki, odprawić solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią, smażyć aż pomidory się rozpadną i powstanie sos.
  12. Gotowe arancini podawać z sosem pomidorowym, udekorować listkami bazylii.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.