Zupa śmietanowa

                                                                    Składniki:  

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 150 ml śmietany 18%
  • oliwa
  • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk
  • Groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę pokrojoną w pióra, zeszklić, wyjąć z garnka. Włożyć do niego udka z kurczaka, podsmażyć z dwóch stron.
  2. Wlać około 1 litr wody, obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy.
  3. Gotować na wolnym ogniu około 2-2,5 godziny. Wyjąć mięso, usunąć kości, rozdrobnione mięso dodać z powrotem do zupy.
  4. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni, dodać do zupy.
  5. Całość zaprawić śmietaną, zagotować. Podawać z Groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.