Zupa krem z dyni

   Składniki

  • 1 ½ kg miąższu z dyni
  • porcja rosołowa wołowa
  • włoszczyzna
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek w płatkach

Do podania:

  • Groszek ptysiowy
  • burrata, gęsta śmietana itp.
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Porcję rosołową zalać litrem wody i zagotować.
  2. Zebrać z wierzchu szumowiny, dodać przyprawy i włoszczyznę. Całość gotować 3 godziny na wolnym ogniu.
  3. Odcedzić bulion, dodać pokrojoną na kawałki dynię. Gotować do miękkości.
  4. Zblendować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami w razie potrzeby.
  5. Nałożyć do miski, podawać z groszkiem ptysiowym i dodatkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.