Strona główna » PANIEROWANA DYNIA Z SOSEM ORZECHOWYM
Panierowana dynia z sosem orzechowym
Składniki:
½ główki dyni hokkaido
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 jajka
Około 150 g Bułki Tartej Wrocławskiej
Sól, pieprz
Oliwa
Natka pietruszki
Sos orzechowy:
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
½ łyżeczki harrisy (lub posiekana papryczka chilli lub papryka w proszku ostra)
Sól
Przygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10 minut w temp. 200°C.
Zdjąć z blaszki, zanurzyć w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie lub zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Wszystkie składniki na sos wmieszać. Podawać z dynią. Całość posypać natką pietruszki.