Zupa krem z batatów z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i ricottą

Składniki: 
 
  • Około 500 g batatów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Ricotta do podania
  • Groszek ptysiowy
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 mała papryczka chilli
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę, smażyć, aż się zeszkli.  

  2. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz posiekaną chilli.

  3. Podsmażyć kilka minut, po czym wlać bulion i całość gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.  Zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, sokiem z cytryny i ewentualnie pieprzem.

  4. Pomidorki włożyć o naczynia żaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 10 minut.

  5. Gotową zupę przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pieczone pomidorki, ricottę i Groszek ptysiowy.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.