Strona główna » ZUPA KREM Z BATATÓW Z PIECZONYMI POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I RICOTTĄ
Zupa krem z batatów z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i ricottą
Składniki:
Około 500 g batatów
2 marchewki
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
Ricotta do podania
Groszek ptysiowy
Pomidorki koktajlowe
1 mała papryczka chilli
Oliwa
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę, smażyć, aż się zeszkli.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz posiekaną chilli.
Podsmażyć kilka minut, po czym wlać bulion i całość gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, sokiem z cytryny i ewentualnie pieprzem.
Pomidorki włożyć o naczynia żaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 10 minut.
Gotową zupę przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć pieczone pomidorki, ricottę i Groszek ptysiowy.