Krem z kalafiora + Krem z buraka

   Składniki

Krem z kalafiora:

  • 700ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kalafior (około 300g)
  • 2 pokrojone ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula opalona nad ogniem
  • przyprawy: sól, pieprz biały, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy

Krem z buraka:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 5 upieczonych buraków
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz biały, czosnek granulowany

Do podania:

  • Duuuże Grzanki cebulowe 
  • wędzony twaróg
  • listki bazylii lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na krem z kalafiora wrzucić do garnka, gotować około 20 minut, zblendować.
  2. Bulion przeznaczony na krem z buraków zagotować, dodać buraki, przyprawy i zblendować.
  3. Wyłożyć na talerz, posypać obficie grzankami z cebuli, pokruszyć twaróg, posypać ziołami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.