Żółte curry z zieloną fasolką szparagową i Grzankami ziołowymi

Składniki:
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g ryżu białego
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 liście kafiru
  • sok z limonki
  • kilka świeżych listków mięty
  • sól, pieprz
  • olej
  • opcjonalnie: tortille do podania

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, a następnie kurczaka pokrojonego na kawałki. Całość przypraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut, aby przyprawy uwolniły aromat.
  2. Na patelnię wlej mleko kokosowe, dodaj ugotowaną na parze fasolkę szparagową. Całość zagotuj i skrop sokiem z limonki.
  3. Curry podaj z ugotowanym ryżem, posyp grzankami ziołowymi i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie danie można podać z plackami tortilli.
  4.  

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji