Strona główna » ŻÓŁTE CURRY Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GRZANKAMI ZIOŁOWYMI
Żółte curry z zieloną fasolką szparagową i Grzankami ziołowymi
Składniki:
250 g filetu z kurczaka
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 puszka mleka kokosowego
200 g ryżu białego
1 cebula
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
3 liście kafiru
sok z limonki
kilka świeżych listków mięty
sól, pieprz
olej
opcjonalnie: tortille do podania
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, a następnie kurczaka pokrojonego na kawałki. Całość przypraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut, aby przyprawy uwolniły aromat.
Na patelnię wlej mleko kokosowe, dodaj ugotowaną na parze fasolkę szparagową. Całość zagotuj i skrop sokiem z limonki.
Curry podaj z ugotowanym ryżem, posyp grzankami ziołowymi i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie danie można podać z plackami tortilli.