Strona główna » ZAPIEKANKA Z SUCHARKÓW Z SZYNKĄ, MOZZARELĄ I SZPINAKIEM
Zapiekanka z sucharków z szynką, mozzarellą, szpinakiem
Składniki:
około 100-140 g sucharków z mąką pełnoziarnistą
1 puszka pokrojonych pomidorów
200 g szpinaku
250 g szynki np. drobiowej
Około 250-300 g mozzarelli
1 łyżeczka papryki chilli
listki bazylii
2 ząbki czosnku
Sól
Przygotowanie:
Na patelnię dodać szpinak, sól, przeciśnięty przez praskę czosnkiem i całość podsmażyć około 3-4 minuty.
Na dno blaszki wyłożyć warstwę sucharków. Wyłożyć pomidory z puszki, doprawić chilli i solą oraz porwanymi na kawałki listkami bazylii. Wyłożyć szpinak z patelni, następnie szynkę i około ¾ ilości mozzarelli.
Przykryć pozostałą częścią sucharków, na wierzchu rozłożyć pozostałą mozzarellę. Piec w temp. 180°C przez około 15 minut.