Wytrawna tarta warzywna z kruszonką z Panieru wielozbożowego

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 nieduży brokuł (pocięty na różyczki i ugotowany na parze)
  • 200 g liści szpinaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • Panier wielozbożowy
  • 1/3 kostki schłodzonego masła
  •  

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto wysyp na drewniany blat, posiekaj nożem, po czym zagnieć kruche ciasto.
  2. Ciasto owi folią i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłóż nim formę na tartę i piecz przez około 5 minut w 180 stopniach.
  3. Szklankę panieru wielozbożowego posiekaj z masłem tak, aby powstała z niego kruszonka.
  4. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkiem oraz przyprawami. Następnie dodaj brokuł oraz szpinak i ponownie wymieszaj.
  5. Farsz wyłóż na podpieczony spód, posyp kruszonką i całość piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.