Wiosenna sałatka z pieczonymi rzodkiewkami, szparagami i serem feta

                                                                    Składniki:  

  • Pęczek rzodkiewki

  • Pęczek szparagów

  • 150g pomidorków koktajlowych

  • 150g sera feta

  • 150g szpinaku

  • Garstka orzechów nerkowca

  • Grzanki z mąką pełnoziarnistą

  • 100g jogurtu naturalnego

  • Łyżeczka ziół prowansalskich

  • Łyżeczka octu jabłkowego

  • 2 łyżki oliwy

  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki pokroić na pół i przełożyć do blachy do pieczenia.
  2. Polewać oliwą oraz octem i piec około 25min w 200°. W tym czasie przygotować szparagi – można ugotować na parze lub sparzyć we wrzątku około 3 min, następnie zalać zimną wodą aby zachowały piękny kolor.
  3. Pomidorki oraz ser feta pokroić. Orzechy podprażyć na suchej patelni.
  4. Na umyty szpinak wrzucić pomidorki, ser feta, pokrojone szparagi, rzodkiewki oraz orzechy. Posypać obficie grzankami.
  5. Jogurt połączyć z ziołami, solą oraz pieprzem. Całość delikatnie wymieszać

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.