Strona główna » WIOSENNA SAŁATKA Z PIECZONYMI RZODKIEWKAMI, SZPARAGAMI I SEREM FETA
Wiosenna sałatka z pieczonymi rzodkiewkami, szparagami i serem feta
Składniki:
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szparagów
150g pomidorków koktajlowych
150g sera feta
150g szpinaku
Garstka orzechów nerkowca
Grzanki z mąką pełnoziarnistą
100g jogurtu naturalnego
Łyżeczka ziół prowansalskich
Łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewki pokroić na pół i przełożyć do blachy do pieczenia.
Polewać oliwą oraz octem i piec około 25min w 200°. W tym czasie przygotować szparagi – można ugotować na parze lub sparzyć we wrzątku około 3 min, następnie zalać zimną wodą aby zachowały piękny kolor.
Pomidorki oraz ser feta pokroić. Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Na umyty szpinak wrzucić pomidorki, ser feta, pokrojone szparagi, rzodkiewki oraz orzechy. Posypać obficie grzankami.
Jogurt połączyć z ziołami, solą oraz pieprzem. Całość delikatnie wymieszać