Warstwowy deser karmelowo-czekoladowy z Mamutkami

Składniki:
  • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku)
  • około 40 g Mamutków
  • 150 g białego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 50 g żelatyny
  • 100 ml gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Biały cukier wsypać do garnka, podgrzewać do rozpuszczenia (nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem).
  2. Gdy cały cukier się rozpuści dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać rózgą kuchenną.
  3. Żelatynę rozpuścić w 60 ml wody, wymieszać z serem.
  4. Podzielić na dwie części, do jednej dodać karmel, wymieszać.
  5. A następnie nalać masę do połowy wysokości kokilek.
  6. Wstawić do lodówki, aby stężała.
  7. Kakao rozpuścić w pozostałej wodzie, wymieszać z pozostałą częścią masy serowej, dodać cukier puder, wymieszać.
  8. Wylać masę czekoladową na stężałą warstwę karmelową, na wierzchu ułożyć warstwę z biszkoptów.
  9. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  10. Następnie wyjąć desery z kokilek (najlepiej umieścić je na kilka chwil w misce z gorącą wodą).
  11. Odwrócić do góry dnem.
  12. Wierzch udekorować Mamutkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.