Strona główna » TOSTY Z AWOKADO, SZPARAGAMI, JAJKIEM POCHE I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Tosty z awokado, szparagami, jajkiem poche i szynką parmeńską
Składniki:
5-6 Sucharków bez dodatku cukrów
1 awokado
kilka plasterków szynki parmeńskiej
pęczek zielonych szparagów
5 jajek
sok z cytryny/limonki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado obierz, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny i rozgnieć widelcem.
Szparagi ugotuj na parze (przez około 4-6 minut – w zależności od ich grubości).
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej 2 łyżki soku z cytryny, gdy zacznie wrzeć intensywnie mieszaj tak, aby w jej środku powstał “lej” wówczas wbij jajko i gotuj około 4 minuty. Jajka można także wbić do foliowych woreczków i ugotować je na miękko.
Sucharki podpiecz na suchej patelni przez około 2-3 minuty.
Posmaruj je pastą z awokado, ułóż na nich szynkę, szparagi oraz ugotowane jajko.