Muffiny czekoladowe z kremem malinowym i Bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin
  • 50 g Bez
  •  

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki “suche” na ciasto muffinkowe wymieszać.
  2. Mleko, olej i jajka wymieszać intensywnie rózgą kuchenną.
  3. Następnie dodać składniki mokre do suchych, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.
  4. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec około 30 minut w temp. 180C.
  5. Wystudzić.
  6. Maliny utrzeć z cukrem pudrem, dodać do mascarpone, wymieszać.
  7. Kremówkę ubić, następnie delikatnie połączyć z malinowym mascarpone.
  8. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, wycisnąć na wierzch ostudzonych muffinek porcję kremu.
  9. Obficie posypać pokruszonymi Bezami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.