Tiramisu czekoladowe z pomarańczą

                                                                    Składniki:  

Masa czekoladowa:

  • 80g masła
  • 150g śmietanki 30%
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150g czekolady

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • około 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 paczka Sucharków extra delikatesowych
  • 4 pomarańcze
  • około 300 ml naparu z kawy
  • Kakao do oprószenia wierzchu

Przygotowanie:

  1. Składniki na masę czekoladą rozpuścić w garnuszku, ostudzić.

  2. Pomarańcze obrać, pokroić na plastry. Nadmiar soku odcisnąć, dodać do serka mascarpone. Mascarpone wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem pudrem.

  3. Sucharki namoczyć w naparze z kawy, wyłożyć dno brytfanki, wylać ostudzoną masę czekoladową, połowę masy z mascarpone i pomarańcze. Wyłożyć drugą warstwę sucharków namoczonych w kawie.

  4. Pozostały krem mascarpone nałożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na wierzch sucharków, oprószyć kakao. Odstawić do lodówki na około 3 godziny (najlepiej na noc).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.