Tarta ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz 1 łyżka masła + 2 łyżki Panieru z ciecierzycy do foremki

Kruszonka:

  • 100 g Panieru z ciecierzycy
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g masło

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  

Przygotowanie:

  1. Śliwki pokrój na ćwiartki, dodaj do nich cukier oraz mąkę, wymieszaj.
  2. Ze składników na kruszonkę zagnieć palcami (lub za pomocą blendera) kruszonkę.
  3. Wstaw do lodówki.
  4. Ze składników na ciasto zagnieć kruche ciasto, schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  5. Następnie rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem i posypaną Panierem z ciecierzycy foremkę na tartę.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiecz 7 minut.
  7. Następnie wyłóż na nie śliwki, posyp kruszonką, ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180ºC przez około 40 minut.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji