Tarta cytrynowa-mango z Bezami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Krem:

  • 2 cytryny
  • 3 mango
  • galaretka cytrynowa
  • 250 g serka mascarpone
  • Bezy do dekoracji
  •  

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  2. Następnie wyłożyć nim blaszkę na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180ºC przez około 35 minut (na złoty kolor).
  3. Po upieczeniu wystudzić.
  4. Mango obrać, połówkę odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Dodać mascarpone, sok z cytryn i wymieszać.
  6. Galaretkę rozpuścić w 50 ml wody, ostudzić, a następnie połączyć z serkiem.
  7. Krem przełożyć do blaszki, w której wcześniej była pieczona tarta (uprzednio należy wyłożyć ja folią lub stretchem).
  8. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa stężała.
  9. Następnie wyjąć ją z formy, przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód.
  10. Wierzch ciasta udekorować Bezami i odłożonym mango.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.