Strona główna » SZASZŁYKI Z KREWETEK I WARZYW W SŁODKO-OSTRYM SOSIE ZE SKROPORAMI
Szaszłyki z krewetek i warzyw w słodko-ostrym sosie ze Skroporami
Składniki:
około 10 sztuk Skorporów czosnkowych
około 15-20 sztuk krewetek
1/2 puszki ananasa
1 cukinia
Sos:
3 łyżki brązowego cukru
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
spora szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki octu ryżowego
około 150 ml wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki i plasterek cytryny do podania
Przygotowanie:
Chilli, czosnek i imbir zmiksuj blenderem na małe kawałeczki (można je też pokroić).
Przełóż do garnuszka, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu aż powstanie gęsty sos. Krewetki, ananas i cukinię nadziać na patyczki do szaszłyków, posmaruj obficie sosem, grilluj na patelni lub na grillu na złoty kolor (około 10-15 minut).
Gotowe szaszłyki podawaj ze Skorporami Czosnkowymi.