Świąteczny pudding z bakaliami

Składniki:
  • 400 g suszonych owoców (śliwek, daktyli, moreli, żurawiny, rodzynek)
  • 100 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)
  • 200 g dość grubo pokruszonych Sucharków Extra Delikatesowych
  • 1 duże jabłko
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki
  • 50 g Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • do dekoracji: 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka jogurtu naturalnego, świeża żurawina lub np. orzechy
  •  

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalać gorącą wodą, odstawić na 3 minuty.
  2. Odcedzić, posiekać większe owoce (morele, śliwki, daktyle).
  3. Jabłko zetrzeć na tarce.
  4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, pokruszone Sucharki Extra Delikatesowe, Bułkę Tartą Wrocławską, przyprawę do piernika oraz posiekane orzechy, wymieszać.
  5. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem.
  6. Następnie dodać do suszonych owoców starte jabłko, wymieszać.
  7. Dodać do masy sypkie składniki oraz drobno posiekane masło.
  8. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
  9. Ciasto przelać do formy wysmarowanej uprzednio masłem. Przykryć i szczelnie zamknąć folią aluminiową.
  10. Wstawić do większego naczynia wypełnionego wodą, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 120ºC i piec około 2 godziny.
  11. Wyjąć, ostudzić w blaszce.
  12. Następnie odstawić w chłodne miejsce na okres od 5 do 14 dni, do dojrzewania.
  13. Po upływie tego czasu blaszkę z puddingiem umieścić w szerokim garnku z wodą, wstawić na ogień i gotować około 2 godziny.
  14. Wyjąć z garnka i z blaszki. Podawać na ciepło lub ostudzić i polać lukrem (cukier puder wymieszać z jogurtem).

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.