Stek z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 200 g Bułki tartej wrocławskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
  • olej do smażenia

Do podania:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • szparagi

Dressing:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na dressing umieścić w blenderze, zmiksować.
  2. Kalafior pokroić na “steki”. Mąkę wymieszać z przyprawami, oprószyć nią kalafior. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach i panierować w Bułce tartej wrocławskiej.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, z dwóch stron.
  4. Podawać z sałatką z rukoli i pomidorków, gotowanymi szparagami i dressingiem bazyliowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.