Strona główna » SŁONECZNE GAZPACHO ZE SKORPOREM CZOSNKOWYM
Słoneczne gazpacho ze Skorporem czosnkowym
Składniki:
Skorpor czosnkowy
2 żółte papryki
6 żółtych pomidorów
½ szklanki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
1 biała cebula
świeża bazylia
sól i pieprz
cukier
Przygotowanie:
Warzywa umyj, osusz i podziel na duże kawałki. Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą oraz odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190oC przez 15-25 minut aż warzywa będą miękkie. Upieczone składniki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Całość wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 30-60 minut.
Przed podaniem dopraw zupę siekaną bazylią oraz garścią pokruszonych Skorporów. Serwuj z kostkami lodu.