Sernik czekoladowy

   Składniki

Sernik:

  • opakowanie Biszkoptów (białe opakowanie)
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sos truskawkowy:

  • 650 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Biszkopty wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać. Wylać masę serową, wyrównać, piec w temp. 180 °C przez 50 minut.
  3. Wyjąć, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
  4. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zblendować wraz z cukrem.
  5. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, wymieszać, podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
  6. Polać sernik sosem, udekorować truskawkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.